Špindlerův Mlýn bude mít během olympiády Krakonoše i Olympijský dům

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dvacátá Olympiáda dětí a mládeže (ODM) odstartuje v neděli 22. ledna 2023 slavnostním nástupem výprav a zapálením ohně na zimním stadionu v Hradci Králové. O den později se rozhoří boje o medaile v dalších čtyřech městech kraje a ve Špindlerově Mlýně se slavnostně otevře Olympijský dům. V ten se promění vojenská zotavovna Hotel VZ Bedřichov. Sportovcům, školám i veřejnosti nabídne během čtyř dnů zábavné aktivity, olympijské vzdělávání i řadu debat. Na venkovním prostranství budou každý večer probíhat medailové ceremoniály a ve čtvrtek se zde Olympiáda dětí a mládeže slavnostně zakončí.

Koncentrace olympioniků a zábavy

Vstup do olympijského domu bude pro sportovce i návštěvníky zdarma, a to každý den od 9 do 21 hodin. Český olympijský výbor zde společně s partnery akce a krajem připravuje prostor plný zábavy a soutěží o zajímavé ceny. Nebude chybět ani olympijská vzdělávací zóna EDA, která hravou formou vysvětluje olympijské hodnoty, symboly a historii Her. Je vhodná pro děti od školkového věku. Chystá se i odpočinková část s herními konzolemi, Infopoint pro účastníky a obchod s předměty s logem akce. V olympijském domě budou probíhat také besedy s olympioniky, speciální debata nejen pro trenéry  a slavnostní večer věnovaný dvaceti letům ODM.

Hledáme první účastníky ODM z roku 2003

První Olympiáda dětí a mládeže se uskutečnila v roce 2003 v Pardubickém kraji. Akce  se zúčastnilo 2589 sportovců. 

„Slavíme dvacátý ročník Olympiády dětí a mládeže, proto chceme ukázat začátky tohoto projektu a zároveň diskutovat o jeho směřování v budoucnu. K tomu bude sloužit také jeden z večerů v Olympijském domě, kam zveme nejen lidi, kteří u vzniku akce byli, ale také tehdejší sportovce a sportovkyně. Těšíme se na jejich vzpomínky i životní příběhy,” popsal plány místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

Český olympijský výbor hledá právě účastníky prvního ročníku, kteří se mohou hlásit na email odm@olympic.cz. 

Přejeme si, aby si mladí sportovci a návštěvníci olympiády užili nejen závody a fandění, ale aby měli čas a prostor sdílet své dojmy s ostatními.

Společné bydlení podle krajů 

Dalším krokem, kterým chtějí organizátoři zvýšit koncentraci lidí u Olympijského domu, je ubytování většiny účastníků na jednom místě právě v areálu vojenské ozdravovny. 

„Přejeme si, aby si mladí sportovci a návštěvníci olympiády, která se uskuteční v našem největším zimním středisku v Krkonoších, užili nejen závody a fandění, ale aby zajímavě strávili svůj volný čas a měli také prostor, kde by se mohli setkávat s ostatními a sdílet své dojmy,“ říká náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek, který má ve své gesci školství a sport a dodává:“ Nosnou myšlenkou ODM 2023 je společné ubytování většiny sportovců krajských výprav na jednom místě tak, aby se posílila soudržnost a propojení celé krajské výpravy.

V Olympijském domě bude ubytována část sportovců a vedoucí krajských výprav, kteří mají své závody přímo ve Špindlerově Mlýně, a také sportovci běžeckých disciplín sportujících ve Vrchlabí.“

Na venkovním pódiu umístěném před Olympijským domem se odehrají podvečerní ceremoniály, během kterých převezmou sportovci medaile za své výkony. A na stejném místě se 26. ledna uskuteční i slavnostní zakončení dvacáté ODM.

líbil se ti článek?