Mise: motivace k pohybu. Co přinese Evropský týden sportu?

Sport v okolí
Sport v okolí
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Evropský týden sportu je tady! Už po osmé se začátek podzimu ponese v duchu sportování. Od 23. do 30. září můžete objevovat nové aktivity, sportovní kluby i přátele a heslo #BeActive se možná stane důležitou součástí vašeho každodenního života. Celoevropská iniciativa probíhá nejen na evropské nebo celostátní úrovni, ale rovněž na regionální a místní.

Slavnostní zahájení proběhlo za účasti řady osobností v pátek 23. září v Praze na Vyšehradě. Sportovní aktivity a další doprovodný program pro všechny návštěvníky nachystala Národní sportovní agentura a Český olympijský výbor ve spolupráci s Českým paralympijským výborem a se sportovními svazy.

Pod heslem „Sport je jen jeden“ si všichni návštěvníci včetně školáků mohli vyzkoušet lukostřelbu, slalom na vozíku, handbike, atletiku nebo třeba střelbu pro nevidomé. Součástí programu byla také olympijská vzdělávací zóna, kde se děti hravou formou seznamují s hodnotami, které přináší sport do života.

Stanoviště si mezi prvními vyzkoušel i stříbrný olympionik z Tokia Lukáš Rohan. „Přijde mi skvělé ukazovat současně, že se dá sportovat i s hendikepem a že sport je jenom jeden. A i když jsem zvyklý jezdit slalom, tak ten na vozíku mi moc nešel. Naopak lukostřelba mě začala hodně bavit,“ dodal s úsměvem Rohan.

Na zajímavý sportovní program, nábory do sportovních klubů a další doprovodné aktivity se ale můžete těšit i v dalších dnech. ZDE najdete kalendář všech akcí, které se konají v rámci Evropského týdne sportu. Například ve dnech 23. a 24. září otevřou své dveře veřejnosti fitness centra v celé České republice. A co víc, pobočky Form Factory mají připravené mnoho dalších výhod, kterými jsou třeba online tréninky nebo měření InBody zdarma.

Pohybová zdatnost dětí už mnoho let plíživě klesá. Naopak stále stoupá počet dětí s nadváhou či obezitou, v poslední době výrazně.

Do iniciativy Evropské komise, která zároveň v několika kategoriích oceňuje inspirativní příběhy, se tradičně zapojuje také Sokol. Letos si jako stěžejní téma vytyčil seznámení návštěvníků po celé republice s používáním tělocvičného nářadí a náčiní. Lekce cvičení a další program si nejvíce užijete ve společnosti rodiny.

V některých městech navíc budete mít možnost otestovat svoji fyzičku. Tak to nepropásněte! A pokud toužíte po špetce adrenalinu, v sobotu 24. září se můžete zapojit do #BeActive Night. Čeká na vás výzva v podobě večerního překonání co nejdelší vzdálenosti různými způsoby.

Pohyb jako životní styl

V České republice to ale sportem žije již od začátku září, kdy projekt odstartovalo republikové finále Odznaku všestrannosti, které se konalo v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj. Pod dohledem zkušených olympioniků poměřily v Brně ve dnech 8. a 9. září své síly stovky žáků základních škol a víceletých gymnázií. Pro širokou veřejnost byla připravena #BeActive vesnička, jejímž cílem bylo hlavně motivovat ke sportu.

„Pohybová zdatnost dětí už mnoho let plíživě klesá. Naopak stále stoupá počet dětí s nadváhou či obezitou, v poslední době výrazně. Evropský týden sportu připomíná, že pohyb a sport jsou nejlepší prevencí obezity i dalších nemocí. A že se mu v nějaké formě může věnovat každý a v jakémkoli věku,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

líbil se ti článek?