Nejvíc je reprezentovat! Shodly se tenisové mistryně světa a Evropy

Mládí vpřed
Mládí vpřed
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tolik mistryň Evropy najednou jsme na olympijském výboru ještě neměli! Těmito slovy přivítal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval šest mladých tenistek v doprovodu trenérů Petry Cetkovské a Davida Škocha. Nastupující generace českých hráček v posledních týdnech vyhrála hned několik titulů. Dívky do 14 let ve složení Eliška Forejtková, Laura Samsonová a Alena Kovačková získaly titul mistryň Evropy i světa a o dva roky starší tenistky Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová se staly mistryněmi Evropy.

Reprezentovat je nejvíc a snad se jednou dostaneme i na olympiádu, shodují se jednohlasně mladé tenistky a ukazují nehty v barvách české vlajky. Zápasy byly dlouhé a náročné, ale stálo to za to, dodávají s úsměvem. Podle trenérky a bývalé reprezentantky Petry Cetkovské je nejdůležitější, aby děti tenis hlavně bavil. Bez toho se dlouhodobé úspěchy nedostaví.

„Vím, že hvězdy nepadají z nebe každý den a ty sportovní už vůbec ne. Za každým úspěchem stojí práce nejen sportovce samotného, ale celého týmu lidí, klubu a sportovního svazu,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodává: „Olympijský výbor dlouhodobě podporuje mladé sportovce například v rámci Olympiády dětí a mládeže a také na mezinárodních akcích jako jsou evropské olympiády EYOF, nebo YOG. Snažíme se je připravit na velké soutěže, aby nás co nejlépe reprezentovali. Těší nás, že tenis patří dlouhodobě mezi jeden z nejúspěšnějších olympijských sportů.“

Co stojí za úspěchem mladých českých tenistů? Podle prezidenta Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderky je to hlavně propracovaný systém práce s dětmi a mládeží: „Když jsem nastoupil do vedení svazu, tak po roce byla součástí týmu mistryň Evropy do čtrnácti let Petra Cetkovská. Dnes vychovává další mladé sportovce a předává jim své zkušenosti, stejně jako David Škoch a řada dalších. Dokud budou mít tito lidé kvalitní podmínky trénovat, nebojím se o další úspěchy.“

Na závěr setkání předal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval všem hráčkám knihu z letních her v Tokiu, kde zazářily hned tři české tenistky. Mladým nadějím popřál, aby třeba některá z nich byla v knize mapující hry v Los Angeles v roce 2028.

líbil se ti článek?