Návrat k atletice se jí vyplatil! Sprinterka Parohová má bronz z královské stovky

EYOF 2022
EYOF 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Oštěpařka nebo sprinterka? Atletka Ester Parohová se bude muset časem rozhodnout, jaké disciplíně dá přednost. „Moc mě baví obojí, ale vím, že to nejde dlouhodobě kombinovat,“ povzdechla si Ester, která nyní na Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici vybojovala bronz v závodě na 100 metrů. Že by tak nakonec u Ester zvítězil sprint?

Celý stadion potichu sledoval, jak závodnice zaklekávají do startovních bloků. Hned s výstřelem se uvolnila obrovská energie nejen v podobě fandění na tribunách, ale především energie osmi sprinterek, které vystartovaly do královské disciplíny – finálového závodu na 100 metrů.

Ester Parohová proběhla cílem v čase 11:87 a stačilo to na bronz. Stříbrná Chorvatka Penezičová byla rychlejší jen o šest setin a vítězka Pagliariniová z Itálie kralovala časem 11.69. Česká závodnice si věřila, že mohla obě soupeřky předběhnout.

„Zvedla jsem moc rychle hlavu po startu a cítila, že hodně padám dozadu. Jsem ráda, že jsem to dotáhla. Kdybych ale zaběhla kvalitněji, tak to první, druhé místo klidně mohlo být,“ líčila Parohová, jak viděla závod svým pohledem. Po letošním mistrovství Evropy do 18 let v Jeruzalémě je právě probíhající Evropský olympijský festival mládeže největší akcí, na které startuje.

„Bylo to neuvěřitelné, když jsem splnila limit a mohla závodit ne ME v Izraeli. Pořád jsem to nepobírala, ale řekla jsem si, že to tam zaběhnu. Byla tam super atmosféra a lidi. Stejně jako teď na Slovensku,“ prozradila česká závodnice, která s atletikou začínala ještě když chodila do školky. Pak ale kvůli špatnému kolektivu s atletikou přestala. Naštěstí se časem k milovanému sportu vrátila.

„Když jsem nastoupila na gymnázium, tak jsem moc nesportovala, ale přitom jsem byla dříve dost aktivní. Dělala jsem plavání, hrála házenou, ale atletika mi sedí nejvíc. Mám k ní hlubší vztah a chci v ní být nejlepší. Táta mě tak dotlačil, abych začala v Ústí nad Labem s atletikou, a tak jsem pořádně začala trénovat,“ uvedla Ester Parohová.

Při závodech na Slovensku sprinterku šokovala zpráva o rozsáhlých požárech, které nyní panují v Národním parku České Švýcarsko. V ohněm zasažené vesnici Mezna totiž ještě nedávno žila s rodiči. „Přestěhovali jsme se tam, když jsem byla malá. Okolo je krásná příroda, ale jak jsem byla větší, tak jsem musela dojíždět do školy a byla to nepříjemnost. Stěhovali jsme se rok a půl zpátky do Děčína právě kvůli mně. Je mi líto toho, co se tam děje. Mám tam hodně známých. Je to nádherný Národní park. Snad se podaří škody brzy napravit."

líbil se ti článek?