Když nemáš tanečního partnera, přemluv bráchu

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Před lety se Karolíně zalíbil tanec a chtěla se mu začít věnovat. Sehnat tanečního partnera ale není jen tak, a proto ji napadlo oslovit bratra Jakuba. Po počátečním váhání souhlasil. Karolína Anna a Jakub Michal Šobovi z Ústeckého kraje byli jediným sourozeneckým párem na tanečním parketu Olympiády dětí a mládeže. Spolu soutěží v tanečním sportu už tři roky a jsou velmi úspěšní.

Karolína získala stálého tanečního partnera, ale nevybrala si zrovna lehkou cestu. Jakub je totiž téměř o tři roky starší než jeho sestra a zařazení do soutěžních kategorií se v tanci řídí podle věku staršího z tanečníků v páru. Na letošní ODM v Olomouckém kraji tak Šobovi soutěžili v kategorii do 16 let, Karolíně je přitom teprve dvanáct. „Už minulý rok jsem ale porážela některé šestnáctileté holky, to je velký úspěch,“ usmívá se.

Příprava na velké soutěže je náročná. Každý pár musí předvést celkem deset tanců – pět standardních a pět latinskoamerických. Zatímco Karolína tančí raději latinu, Jakuba baví obojí stejně. A jejich nejoblíbenější tanec? „Samba,“ shodují se bez rozmýšlení.

Jakub je nyní rád, že se před lety nechal od sestry k tanečnímu sportu přemluvit. „Tančit se ségrou je určitě speciální. Má to samozřejmě výhody i nevýhody. Plusy ale převažují,“ říká Jakub. Negativem je zejména finanční náročnost. Soutěžící v tanečním sportu potřebují na každou sezonu alespoň dvoje šaty na standardní tance a dvoje na latinskoamerické, k tomu taneční obuv, líčení, úprava vlasů… Velkou výhodu naopak vidí sourozenci v tom, že se vždycky sejdou na tréninku a snadno vyřeší organizační záležitosti.

DEN TŘETÍ NA #ODM2022 🔥🔥🔥
(3:42)

Na Olympiádě dětí a mládeže se Karolíně a Jakubovi povedlo „vytančit si“ 5. místo v kategorii U16. Účast ve finále a skvělý výsledek jsou jen důkazem toho, že jejich taneční spolupráce opravdu funguje.

líbil se ti článek?