Skikrosař Kraus opět na olympiádě! Na ODM fandil dceři obojživelnici

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Z tribuny prostějovské haly bedlivě sledoval dění na palubovce. Tomáš Kraus, dvojnásobný mistr světa ve skikrosu, přijel na Olympiádu dětí a mládeže v Olomouckém kraji fandit dceři Lucii, která reprezentovala Ústecký kraj ve volejbalu. Kdo by čekal, že ji Kraus povede spíš k lyžování, nemýlil by se. Lucie ale zvládá obojí – v létě hraje volejbal a v zimě závodí na svazích.

Kombinace obou sportů ji baví a ráda by se jim věnovala i do budoucna. Na lyžích Krausovou trénuje otec, musí tak zastat nelehkou roli rodiče a trenéra v jedné osobě. „Určitě to není jednoduché a někteří lidé mají pocit, že to není správné. Jde ale o mládežnický sport a tam si myslím, že to ještě jde. Věřím, že vše zatím funguje tak, aby to nezatěžovalo Lucku ani její spoluzávodníky,“ myslí čtyřnásobný vítěz Světového poháru.

#ODM2022 | Volejbal - kanál 2 | 30. 6. 2022

Zároveň však dodává, že pokud by se Lucka dostala na nejvyšší úroveň i v juniorském a dospělém věku, bylo by dobré mít trenéra, který není z rodiny.

Na rozdíl od lyžařských závodů, při volejbale sedává Tomáš Kraus na tribuně s ostatními rodiči a je dceři jen konzultantem. „Samozřejmě zápasy prožívám, a když sleduji vyhrocený zápas, je to pro mě trochu stresující. Na druhou stranu je moc hezké vidět, že už hra čtrnáctiletých holek není moc daleko od hry dospělých,“ říká.

Řekl bych jim, aby to brali jako důležitý krok ve své kariéře a ukazatel toho, že něco dělají dobře. Cesta je ještě dlouhá, ale když vydrží, mohou zabodovat i na mistrovství světa nebo na olympiádě.

Dívá se díky svým sportovním zkušenostem na zápasy jinýma očima než ostatní rodiče? Podle Lucky je rozdíl v tom, že oproti ostatním rodičům její otec sportu víc rozumí. „Jinak je to prostě rodič jako ostatní.“ A skikrosová legenda dodává: „Nevím, jak moc je můj pohled jiný. Každopádně ale dokážu ocenit, jak zvládají první velký tlak a sbírají zkušenosti.“ Zažít zápasy pod tlakem a v takové atmosféře jako je na ODM, považuje za velmi důležitý krok proto, aby mladí sportovci mohli ve své sportovní kariéře pokračovat dál a zlepšovali se.

Olympijskou atmosféru vidí také v tom, jak výpravy z jednotlivých krajů drží při sobě a podporují se napříč všemi sporty. S dcerou se pak shodují, že se letošní Olympiáda dětí a mládeže koná v krásné lokalitě a vidět Olomouc plnou sportovců je úžasné.

A co by Tomáš Kraus vzkázal mladým olympionikům z ODM? „Řekl bych jim, aby to brali jako důležitý krok ve své kariéře a ukazatel toho, že něco dělají dobře. Cesta je ještě dlouhá, ale když vydrží, mohou zabodovat i na mistrovství světa nebo na olympiádě.“

Autor: Lucie Rudolecká

líbil se ti článek?