Lyžař Janda se na poslední chvíli nominoval na ODM. Jako florbalista!

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na Olympiádě mládeže soutěží řada sportovních obojživelníků. A jedním z nich je i David Janda. V roce 2020 soutěžil v zimní edici ODM a letos v Olomouckém kraji reprezentuje Prahu v týmu florbalistů.

O své nominaci se dozvěděl až na poslední chvíli v neděli, kdy v Olomouci proběhlo slavnostní zahájení Olympiády mládeže. Janda byl totiž připraven jako náhradník a zastoupil tak spoluhráče, který se nemohl multisportovní akce zúčastnit.

„Je to tu super. S klukama jsem se už seznámil, některé navíc znám už odmala z klubu. Na dobré náladě mi přidává i pozitivní atmosféra v kabině,“ usmíval se Janda, který závodí už na druhé olympiádě.

#ODM2022 | Florbal - kanál 1 | 29. 6. 2022

„Mým cílem bylo být na letní i zimní Olympiádě dětí a mládeže, což se mi splnilo. Nyní už je to jenom na nás, zda vyhrajeme,“ šibalsky se usmál Janda, který na ODM 2020 v Karlovarském kraji závodil jako alpský lyžař.

„Lyžovat jsem začal v brzkém dětství. S florbalem jsem naopak začal až před šesti lety. I tak jsem se mu ale dokázal přizpůsobit.“ Mix těchto disciplín je neobvyklý i tím, že jeden ze sportů je individuální, naopak ten druhý týmový. „Musím říct, že každý sport má svoje. Například emoce mají určitě větší dopad ve florbale, ať už když můžete po výhře slavit se spoluhráči nebo naopak když smutníte po prohře. Naopak na lyžích záleží jenom na vás a vaší mentalitě, jaký výkon předvedete. Emoce jsou samozřejmě i v individuálních sportech, na týmové úrovni je to ale zkrátka ještě úplně něco jiného,“ prozradil talentovaný Janda.

Jak se ale dají oba tak rozdílné sporty kombinovat? „Oběma sportům se snažím dát maximum, ale oblíbenější je pro mě spíše lyžování. Pro mě jsou největší výhody toho sportu, že na něj nemusím pořád trénovat, což se o florbalu říct nedá. Na takový sport můžu trénovat všude, a to dokonce i doma. Oproti tomu na lyžování musím jet za sněhem na hory a je to náročnější,“ uvedl sportovní obojživelník.

DRUHÝ DEN NA #ODM2022 🔥🔥
(3:34)

Občas se Jandovi stane, že musí dát jednomu sportu přednost před druhým. Postupem času se bude zřejmě muset rozhodnout pouze pro jeden z nich. „To rozhodnutí, který sport zvolit pro mou budoucí sportovní karieru se samozřejmě blíží. Oba sporty mě momentálně baví a zatím bych chtěl ještě dělat oba.“

Jakému sportu dá David Janda přednost, se možná brzy dozvíme na stránkách deníku Sport. Jde totiž o velký talent.

Autor Patrik Hlaváč

líbil se ti článek?