Basketbalista Welsch: Kvalita pohybu a sportovních aktivit dětí má klesající tendenci

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jako druhý Čech v historii nastoupil v NBA. Po letech strávených na palubovce nejprestižnější basketbalové soutěže světa se Jiří Welsch rozhodl předávat své zkušenosti dál a začal se věnovat rozvoji mladých talentů v CZ Academy.

„Jsem za hodně věcí ve svém životě a basketbalové kariéře vděčný. Jednou z nich je ta, že ve vlastních letech formování a dospívání jsem měl kolem sebe lidi, kteří mi pomohli a podpořili mě na cestě za snem. A já vnitřně cítím, že jsem chtěl udělat to samé,“ líčí.

Podle Welsche začíná být kvalita pohybu dětí nedostačující, a proto je důležité o tématu podpory sportování mládeže veřejně mluvit. „Nemyslím si, že se děti nehýbají a nesportují, ale podle mě má kvalita pohybu a sportovních aktivit klesající tendenci,“ říká a dodává: „Pohyb je důležitým faktorem, který se promítá do spousty věcí v naší populaci. Když se mluví o sportu, tak lidé mají často zafixováno, že sport je ten vrcholový, ale v masovém efektu je to spíš nějaké směřování – zlepšování zdraví, méně nemocí a výdajů za zdravotnictví a tak dále.“

Zdůrazňuje také myšlenku, že sport je skvělým výchovným nástrojem. V CZ Academy se snaží vedle sportovních tréninků a kondičních příprav zapracovat do programu také vzdělávací aktivity. „Dělali jsme individuální konzultace nebo i skupinové přednášky na různá témata – správná výživa, osobní rozvoj, vyrovnávání se se stresem. Jsme toho názoru, že osobní rozvoj by měl jít ruku v ruce s tím sportovním.“

Koncepcí se spolu s Českou basketbalovou federací inspirovali v zahraničí. Ať už v Austrálii, kde od 80. let minulého století funguje Centre of Excellence, z něhož vzešla většina australských basketbalových reprezentantů, nebo v evropských zemích včetně Finska. „Tam je jedním z jejich hesel mimo jiné – mature athlete is a mature person. Tedy že vyspělý sportovec je zároveň vyspělá osobnost. Znamená to nějakou rovnováhu mezi sportovním a osobním rozvojem. A tak by to mělo být,“ popisuje.

Těmto a dalším tématům se bude věnovat konference na podporu sportování mládeže, jež proběhne v neděli 26. června v hotelu NH Collection Olomouc Congress. Úvodní slovo přednese v 11:00 předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a následovat budou tři tematické bloky, kterými provede moderátor Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Kromě Jiřího Welsche budou diskutovat například předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, ředitelka odboru komunikace ČEPS a.s. Hana Klímová nebo hejtmané jednotlivých krajů České republiky. Věnovat se budou tématům jako je vztah sportu a státu, kraje či města. Celou konferenci ukončí v 15:15 závěrečné slovo místopředsedy ČOV Filipa Šumana.

líbil se ti článek?