Hattrick pro Krpálka. Olympijský šampion znovu získal Cenu Jiřího Stanislava Gutha Jarkovského

Komise sportovců
Komise sportovců
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Všudypřítomnou japonskou atmosféru umocňovala lahodná chuť sushi i zápolení s japonskou hračkou kendama. Byla připomínkou druhého olympijského triumfu, který si z japonského Tokia přivezl Lukáš Krpálek. Jednatřicetiletý judista se loni prosadil v nejtěžší váhové kategorii. Sportovci ho za tento výkon již potřetí v kariéře ocenili Cenou Jiřího Stanislava Gutha–Jarkovského, v počtu trofejí se tak přidal po bok rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

„V roce 2019, když se mi podařilo vyhrát mistrovství světa v legendární hale Budokan, jsem si myslel, že už se mi nic takového nepovede. Dva roky na to jsem ale na stejném místě vyhrál olympiádu – to je nádherná kombinace, která se bude jen těžko překonávat,“ řekl Krpálek, který si vyzkoušel i přípravu sushi se šéfkuchařem Kimem.

Cenu převzal z rukou horolezce Radka Jaroše, jenž v roce 2014 získal cenu od sportovců jako první. „Znamenalo to pro mě hrozně moc, když jsem se tu objevil se sportem, který není až tak vidět. Navíc jsem měl to privilegium, že tenkrát historicky poprvé volili sportovci,“ zavzpomínal a se smíchem dodal: „Teď bych mohl zaujmout hodně věcmi, ale sportovní to asi nebudou.“

Držitele nejprestižnějšího českého sportovního ocenění vybírali sportovci už po osmé v řadě. Letos hlasovali členové Českého olympijského týmu z Ria de Janeiro 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokia 2020 a Pekingu 2022, Evropských her v Baku 2015 a Minsku 2019, Světových her ve Vratislavi 2017 a Světových plážových her 2019 v Dauhá. Kandidáty na cenu nominují sportovní svazy a složky ČOV. Desítku vybírá Komise sportovců ČOV a vítěze volí samotní sportovci.

„Jak se sem dostat? Stačí podat nejhodnotnější výkon uplynulého roku,“ říkal David Svoboda, předseda Komise sportovců ČOV a olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna 2012. „Vybrat jedno jméno je těžké, ale už na to máme systém. Všichni členové komise z nominací svazů vybrali deset jmen, z nichž pak volí sportovci. I jen být v nominované desítce je podle mě skvělé.“

Podpora sportovců

Letošní předávání se po pandemii covidu znovu konalo tak, jak jsou sportovci zvyklí – tedy v zahradě sídla Českého olympijského výboru. „Jsem rád, že jsme se konečně zase sešli, a doufám, že se to tak bude dít i nadále,“ řekl Martin Doktor, šéf sportovního úseku ČOV.

Lukáš Krpálek
15. 11. 1990, Jihlava
Judo
Počet zlatých medailí
2

Předávání se zúčastnilo několik desítek sportovců, mezi nimi například i další olympijští šampioni z Tokia, kajakář Jiří Prskavec a střelec Jiří Lipták. Také gymnastka Aneta Holasová, curler Tomáš Paul, krasobruslařka Eliška Březinová či cyklista Petr Vakoč s biatlonistkou Lucií Charvátovou. Podpořit svého svěřence přišel také kouč Petr Lacina. Slavnostním vyhlášením provázel někdejší krasobruslař Tomáš Verner, evropský šampion z roku 2008.

Cena zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, která váží 29 kilogramů, vznikla v roce 1933, autorem plastiky sochy bohyně Niké je Otakar Španiel. Jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek, tradice tohoto ocenění pokračuje od roku 1994. Od té doby na plakety na mramorovém podstavci znovu přibývají zvučná sportovní jména. Mezi její držitele patří Jan Železný, Kateřina Neumannová či Roman Šebrle, hokejisté z Nagana a řada dalších legend českého sportu.

Vítězové od doby, kdy volí sportovci:

-        2014: Radek Jaroš, koruna Himaláje

-        2015: Ondřej Synek, obhajoba titulu mistra světa ve veslování

-        2016: Lukáš Krpálek, olympijský vítěz v judu v kategorii do 100 kg

-        2017: Adam Ondra, zdolání nejtěžší lezecké cesty světa ve Flatangeru

-        2018: Ester Ledecká, dvě zlaté medaile na ZOH v Pchjongčchangu

-        2019: Lukáš Krpálek, mistr světa v judu v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů

-        2020: Martina Sáblíková, triumfovala na mistrovství světa, ve Světovém poháru a zajela nový světový rekord

Nominovaná desítka za rok 2021 (abecedně)

-        Markéta Davidová, biatlon, mistryně světa z vytrvalostního závodu, mistryně světa v letním biatlonu

-        Alexander Choupenitch, šerm, bronzová medaile z OH v Tokiu

-        David Kostelecký, sportovní střelba, stříbrná medaile z OH v Tokiu ve střelbě na trap

-        Barbora Krejčíková, tenis, ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou vítězka Roland Garros, OH v Tokiu a Turnaje mistryň

-        Lukáš Krpálek, judo, zlatá medaile z OH v Tokiu v těžké váze, první judista v historii se dvěma zlatými medailemi v polotěžké a těžké váze

-        Jiří Lipták, sportovní střelba, zlatá medaile z OH v Tokiu ve střelbě na trap

-        Jiří Prskavec, vodní slalom, zlatá medaile z OH v Tokiu v kategorii kajakářů

-        Jakub Vadlejch, atletika, stříbrná medaile z OH v Tokiu v hodu oštěpem

-        Vítězslav Veselý, atletika, bronzová medaile z OH v Tokiu v hodu oštěpem

-        Markéta Vondroušová, tenis, stříbrná medaile z OH v Tokiu ve dvouhře

líbil se ti článek?