Jak se stát rodičem vítěze? Být fanouškem i životním průvodcem

Děti a pohyb
Děti a pohyb
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ambice rodičů a sport dětí. Jde to vůbec dohromady? Pokud se chcete stát vítězným rodičem vítězného dítěte, čtěte dál. Ale pozor, vítězstvím je v tomto případě zdravé sebevědomí, dobrý pocit ze svých výkonů a láska ke sportu.

Sdílení zážitků, společné překonávání překážek a hledání výzev. To jsou ty nejdůležitější věci, které rodič a jeho dítě při zdravém přístupu ke sportu získají. Rodič sice nikdy nenahradí trenéra a také by ho nahrazovat neměl, ale i tak je jeho role nezastupitelná. Odborný portál Competitive Advantage nabízí hned několik tipů, jak složit úspěšný rodinný tým.

Co je soupeření?

Právě rodič by měl vysvětlit, co znamenají pojmy jako soupeření nebo konkurent. Měl by vysvětlit, že soupeř není nepřítel. Cílem přece není zničit protivníka, ale předvést dobrý výkon. Jen takové myšlení posouvá mladé sportovce dále.

Řešit jen sám sebe

Znovu je to rodič, kdo má přinést pozitivní výzvu a postupně dítěti vysvětlit, že nejlepší motivací je překonávání sebe sama. Podle Competitive Advantage totiž o úspěchu nemají rozhodovat výhry a prohry, ale pocit ze zlepšování se.

Vítěz, nebo poražený? Ne!

Na předchozí bod navazuje myšlenka, že je třeba myslet v mnohem širších souvislostech a netrápit děti tím, že vítězství se rovná úspěchu a porážka je neúspěch.

Buďte podporou, ne trenérem!

Bez ohledu na konání vašeho dítěte máte být jeho největším fanouškem a oporou. Vždycky. Nejste tu kvůli trénování, jste tu kvůli tomu, abyste dítě podporovali a snažili se je udržet na té správné cestě. Ono totiž být rodičem a trenérem zároveň není nic příjemného a vztah s dítětem to nabourává. Proto se držte své role.

Sport je zábava

Makáte na tom, aby vás šestiletý syn prorazil v NHL? Jsou dceři čtyři roky a připravili jste jí báječnou tenisovou kariéru? A co když to nevyjde? Stojí vám za to riziko obrovského vyhoření a ztráty dětství? Odborníci radí, abyste sport považovali za zábavu.

Co je vlastně cílem?

Proč dítě sportuje? Je to kvůli vašim ambicím? Je to váš společný sport, společné problémy? Cílem přece je, aby dítě sport milovalo. Je to jeho sport, jeho problémy. Dítě je to nejdůležitější. Vy jste průvodce.

líbil se ti článek?