Česká stopa v NBA. Víte, kolik našich hráčů už ve slavné soutěži hrálo?

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zařadili se mezi legendy. Pěti českým basketbalistům se podařilo během posledního čtvrt století proniknout do nejlepší soutěže světa NBA. Zatím posledním, komu se to povedlo, je Vít Krejčí. Kdo jsou ti zbylí čtyři hrdinové?

Jiří Zídek

212 centimetrů vysoký borec se stal českým průkopníkem v NBA. V roce 1995 získal titul šampiona v prestižní americké univerzitní soutěži NCAA. Následně byl draftován týmem Charlotte Hornets. V NBA strávil tři sezóny v letech 1995 až 1998. Kromě Hornets hrál za Denver Nuggets a Seattle SuperSonic. Nastupoval sice pravidelně k zápasům, ale obvykle pouze jako náhradník na několik minut. V NBA celkem odehrál 135 zápasů a zaznamenal 453 bodů.

Jiří Welsch

V roce 2002 byl draftován týmem Philadelpjia 76ers a ihned byl vyměněn do Golden State Warriors. Během nováčkovské sezony se rozkoukával. Před novým ročníkem byl vyměněn do Dallasu a na podzim 2003 do Bostonu Celtics, kde se mu dařilo.

Za Celtics odehrál dvě úspěšné sezóny. Pravidelně nastupoval ve většině zápasů, často i v základní sestavě. Přesto byl na vlastní žádost v únoru 2005 vyměněn do týmu Cleveland Cavaliers, kde se mu nepodařilo proniknout do užšího kádru. Pro sezónu 2006 se proto vrátil do Evropy.

Jan Veselý

V roce 2011 byl draftován do NBA jako celkově šestý týmem Washington Wizards a okamžitě podepsal smlouvu na tři sezony. Jenže u klubového vedení nenaplnil velká očekávání, a tak byl ve třetí sezoně výměn do Denveru Nuggets za zkušeného rozehrávače Andrého Millera. V létě 2014 opustil NBA.

Celkově v zámoří odehrál 162 zápasů a nastřílel 590 bodů. „NBA nebyla zrovna šťastná etapa mého života. Abych byl upřímný, během těch tří let jsem basketbal neměl rád.“

Prohru zapomenout a znovu do toho dát všechno | JAN VESELÝ
(07:08)

Tomáš Satoranský

Stejně jako Veselého si ho na draftu vybral Washington Wizards. Na rozdíl od svého krajana se dokázal v NBA prosadit. Po třech sezonách u Wizards podepsal v létě 2019 lukrativní smlouvu s ikonickým týmem Chicago Bulls.

Po dvou letech v dresu Bulls zamířil letos v létě Satoranský do ambiciózního týmu New Orleans Pelicans. „Jsem zvyklý na to, že chodím do nových situací. V Americe v NBA to bude můj třetí klub. Nebojím se, že budu muset něco dokazovat pořád znova a znova,“ řekl český rozehrávač.

Týmovost a bojovnost nám nechybí | TOMÁŠ SATORANSKÝ
(06:17)

Vít Krejčí

Zatím poslední český hráč, který se objevil na palubovkách NBA. V listopadu 2020 byl draftován ve druhém kole na 37. pozici týmem Washington Wizards, ale poté byl vyměněn do Oklahoma City Thunder.

Přestože kvůli problémům s vízem neabsolvoval se svým týmem letní přípravu, dostal šanci ukázat se na více jak tři minuty v zápase NBA. Poprvé v historii se tak stalo, že se v zámořské soutěži se v jeden hrací den současně představili dva čeští hráči. Satoranský hrál 20. října za New Orleans proti Philadelphii a Krejčí s Oklahoma City proti Utahu.

líbil se ti článek?