Rovným příležitostem se bude věnovat i seminář SPORTSDIP

Rovná příležitost
Rovná příležitost
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jak nastavit rovné podmínky pro elitní sportovkyně, trenérky, rozhodčí a další ženy ve sportu? O tom diskutovali zástupci sportovních organizací se zájmem o rovné příležitosti na dvoudenním Fóru pro posílení postavení žen v českém a slovenském sportu. To proběhlo na konci září v Bratislavě. Odborný seminář organizoval Český olympijský výbor a jeho Komise rovných příležitostí ve sportu společně se Slovenským olympijským a sportovním výborem.

Hlavní přednášející byla celosvětově uznávaná koučka Gabriela Mueller Mendoza, která se specializuje na vedení žen v rámci sportovního byznysu a managementu. Následující workshopy byly zaměřené na různé techniky sebeprezentace a komunikace.

„Já osobně jsem z celého semináře nadšená. Gabriela je neuvěřitelně energická a vzdělaná žena, která svým přístupem k životu a ke svojí práci ukazuje cestu dalším a pomáhá jim najít a udělat důležité kroky v jejich vlastní kariérní cestě vzhůru. Základy komunikace, vedení týmů nebo vlastní analýza chování jistě pomohou účastníkům a účastnícím v rozvoji jejich vlastního potenciálu,“ říká Ilona Burgrová, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV.

Jako přidanou hodnotu celého projektu pak vnímá networking se zástupci slovenského sportu a sdílení zkušeností mezi sebou. „Chtěla bych velmi poděkovat Slovenskému olympijskému a sportovnímu výboru, a zejména Monice Šiškové, za úžasnou organizaci celého semináře. Věřím, že to byl pouze první z mnoha nadcházejících společných projektů,“ dodala Burgrová.

Jak co nejvíc podpořit myšlenku rovnocenné příležitosti?

Seminář věnovaný postavení žen a rovným příležitostem ve sportu není ale určený jen ženám. Naopak, podle Ilony Burgrové je potřeba, aby muži slyšeli zkušenosti žen a diskutovali společně o různých situacích a stereotypech. Hned dva muže vyslala do Bratislavy Česká basketbalová federace. Jedním z nich byl i Jan Maštálka: „Mým hlavním cílem před celou akcí bylo si uvědomit, jakým způsobem co nejvíce podpořit myšlenku rovnocenné příležitosti. Nelze říct, že bych měl jasnou vizi po dvou dnech. Dozvěděl jsem se však mnoho nových skutečností, které mi ukázaly, kde bych měl pokračovat v samostudiu a kam zaměřit svůj focus.“

Za Český atletický svaz se semináře zúčastnila vedoucí zahraničních vztahů Marta Feiková. Podle ní je právě prostředí atletiky oproti jiným sportům mnohem víc genderově vyvážené a ženám otevřené. Důvodem je podle ní i podpora ze strany evropské a světové federace.

„I my tady ale máme málo žen ve vedení a abychom mohli jejich počet posílit, je určitě potřeba je na to připravit po všech stránkách. Také osobní setkání se ženami z jiných oblastí sportu a navázání networkingu bude do budoucna důležitou součástí pro jejich růst a prosazování se. Myslím, že tenhle seminář byl k tomu naprosto skvělou příležitostí, a doufám, že je jenom začátkem mnoha dalších aktivit,“ dodává Feiková.

Rovné příležitosti na diplomatické úrovni

Rovným příležitostem ve sportu se bude věnovat také webinář pro širokou veřejnost ze série SPORTSDIP, kterou připravil zahraniční úsek Českého olympijského výboru ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu. Tématu „Ženy a sport: Překonávání nesnází“ se budou 19. října od 16:00 věnovat předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Ilona Burgrová, ředitelka Centra sportu při Univerzitě v Tennessee Sarah Hillyer a Majken Gilmartin, jež se zabývá tématem rovných příležitostí v prostředí fotbalu. Hlásit se můžete ZDE.

Komise zahraničních vztahů řešila téma rovných příležitostí také při setkání se zástupcem vedoucího mise velvyslanectví Španělska. Bernarodo López López Rios se setkal s místopředsedou ČOV pro zahraniční vztahy Romanem Kumpoštem. „Při jednání jsme se shodli na uspořádání konference na téma rovného postavení ženy ve společnosti i sportu na jaře 2022 ve spolupráci s Komisí rovných příležitostí ve sportu ČOV. Plánujeme účast zástupců španělského sportu a setkání bude určeno odborné i široké veřejnosti, zejména studentům škol,“ uvedla Veronika Zemanová, ředitelka zahraničního úseku ČOV.

Více o akcích komise rovných příležitostí najdete ZDE.

líbil se ti článek?