Držitel ceny fair play trenér Dušan Uhrin: Ve fotbale mi vadí simulování a zákeřnost

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Bojoval za své hráče a uměl přiznat chybu. Bývalý fotbalový trenér Dušan Uhrin vždy dodržoval zásady fair play, a proto i obdržel hlavní cenu od Českého klubu fair play za rok 2020.

Po slavnostním vyhlašování pak slavný trenér zavzpomínal i na legendární stříbrné mistrovství Evropy ve fotbale 1996 a prozradil, co mu vadí na současném fotbale.

Co pro vás znamená toto ocenění?
Nevěděl jsem do poslední chvíle, že mám dostat hlavní cenu. Jsem samozřejmě velice rád, že jsem tuhle cenu dostal. I když je tu řada dalších lidí, kteří by to měli tady absolvovat taky.

Bylo složité ve fotbale uplatňovat principy fair play?
Možná si pamatujete, že jsme na mistrovství Evropy měli problém s Patrikem Bergrem. Přestože jsem mu slíbil, že ho od začátku postavím do zápasu s Německem, dal jsem tam Frýdka. Bral to jako podraz a chtěl předčasně ze šampionátu odjet. Já jsem si ho po zápase zavolal a omluvil jsem se mu, že to byla moje chyba. Vzal to, a pak hrál jako z partesu.

Dušan Uhrin obdržel hlavní cenu fair play pro rok 2020 🏅

Byl vždy čestný a spravedlivý. Tyto hodnoty vštěpoval i svým hráčům. Gratulujeme bývalému úspěšnému kouči Česká fotbalová reprezentace. 👏

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Čtvrtek 30. září 2021

Na co si ze slavného Eura ještě vzpomínáte?
Pamatuji si hlavně finále, kdy jsme v prodloužení dostali vítěznou branku. Gól Bierhoffa padl tehdy z ofsajdu. U naší brány se zapomněl Kuntz, což pomezní postřehl. I praporek zvedl, jenže hlavní rozhodčí ho ignoroval. Přeskočil jsem reklamní bannery, vběhl jsem na trávník, což jsem nikdy v životě neudělal, a křičel na hráče, aby postavení mimo hru reklamovali. Jenže bylo pozdě. Leželi zkoprnělí na hřišti, na protesty se nezmohli. Místo evropského zlata jsme si z Wembley odváželi pocit nespravedlnosti.

Bylo to krásné. ❤ Ceny fair play pro rok 2020 byly předány.

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Čtvrtek 30. září 2021

Klub fair play letos ocenil i útočník Michala Papadopulose, který v zápase Karviné se Zlínem přiznal ofsajdovou teč, co na to říkáte?
Je fakt, že trenéři to těžce nesou, všechno se vrhá na výsledky. Ale myslím, že to byla otázka chlapa na místě. Co si myslí, čemu věří, to prokázal.

Může z fotbalu vymizet simulování, snaha podvést rozhodčího?
„Já se hlavně divím zákrokům, které se ve fotbale vyskytují, těm loktům do obličeje. Myslím, že těchto zákroků je příliš, že se příliš dá na ekonomiku než na férovost. To by se mělo vymýtit.“

Bylo to dřív jiné?
Myslím si, že jo.

Co si myslíte o VARu, pomáhá fair play ve sportu?
Těžká otázka, těžká odpověď. Pokud bych osobně vyslovil svůj názor, tak by VAR neměl být, protože fotbal se hraje hodně dlouho. Je to zas nějaká novota, ohledně VARu vystává hodně otázek. Já osobně bych to zakázal. Jsou věci, kdy i VAR řekne, že to bylo, a když se na to pak podíváte…

líbil se ti článek?