Jak se Kostelecký připravil o zlato? Liptákovi doporučil svého očního lékaře!

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Rivalita? Zapomeňte! Čeští sportovní střelci si pomáhají. Zkušený veterán David Kostelecký svému kamarádovi „ve zbrani“ Jiřímu Liptákovi například doporučil očního lékaře, který zlepšil jeho reflex a postřeh. Možná i díky této pomoci se stříbrný Kostelecký připravil o druhou zlatou olympijskou medaili. Určitě toho ale nelituje.

Pro Jiřího Liptáka to jsou letos druhé olympijské hry. Zatímco v Londýně 2012 v trapu skončil na 18. místě, v Tokiu senzačně vyhrál zlato v rozstřelu s kamarádem Davidem Kosteleckým, který bral stříbro.

Oba jsou zkušení brokaři. Šestačtyřicetiletý Kostelecký je v Japonsku nejstarší člen České olympijské výpravy a Tokio jsou už jeho šesté hry. Lipták zase střílí přes pětadvacet let. Stále ale hledají cesty, jak se zlepšovat a vzájemně si pomáhají.

„David Kostelecký mi poradil očního lékaře. A po konzultaci s ním jsme nastavili určitý trénink. A dostavilo se zlepšení. Já měl zrak dobrý, ale mezery byly v reakci na prostorové vnímání. Když jsem pak přišel na druhé vyšetření, měl jsem mnohem lepší výsledky. Zatímco ve světě jde o běžnou věc, u nás je metoda na začátku,“ prozradil Lipták, že i díky spolupráci s odborníkem nyní může slavit olympijské zlato.

A jak takový trénink s očařem probíhá? „Jde o mnoho cvičení na reflex a postřeh, který je u nás důležitý. Třeba si nadhazuji míčky a zaostřuji na nápisy v pozadí. Nic složitého, ale velice účinné. Dála pak stolní tenis, squash, badminton, tenis,“ jmenuje Lipták sporty, kterým se kvůli zlepšení střelby věnuje.

V Pekingu zlato a v Tokiu stříbro | DAVID KOSTELECKÝ

Kromě sportu má závodník klubu SKP Kometa Brno jako koníčka myslivost. „Děda byl nimrod, táta zrovna tak,“ říká Lipták a chlubí se, že doma má vystavené dvě trofeje. „Mám jednoho dobrého jelena a muflona. Dobrá trofej se hodnotí podle věku a síly paroží. Jelen má bronzovou medaili, muflon stříbrnou. Ještě bych chtěl daňka. Jinak nic. Nemám zvířecí trofeje kam dávat,“ smál se střelec, který si nyní může vystavit mezi jelena a muflona trofej úplně nejcennější olympijské zlato.

Jiří Lipták
30. 03. 1982, Brno
Sportovní střelba
Počet zlatých medailí
1
líbil se ti článek?