S kordem v ruce i v genech. Student z Olomouce vrátil známý rod Jurků na olympiádu

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Jakub Jurka. Že je vám tohle jméno povědomé? Nedivte se, na olympiádě startuje jeho nositel už potřetí. Slavný šermířský rod tak má zastoupení i v Tokiu.

Současní čeští šermíři si mohou o postavení v čele smetánky, jaké měli v první polovině minulého století, nechat jenom zdát. Za první republiky byl šerm, stejně jako tenis, kolbištěm zámožné šlechty, často se mu věnovali velmi bohatí lidé.

Například pradědeček Jakuba Jurky, patřícího k nastupující generaci domácího šermu, měl v Olomouci továrnu na cukrovinky. Jeho syn, Jurkův dědeček Jaroslav Jurka, už vyrostl za komunistického režimu, kdy bylo soukromé vlastnictví tvrdě potíráno, protože však v sobě rodinné krédo nesl dál a měl ke sportu vlohy, prosadil se až k stříbru z mistrovství světa a dvěma startům na olympiádách v letech 19761980.

Šermíř Jakub Jurka statečně zabojoval a loučí se s olympiádou, ale už se těší do Paříže!
(03:59)

Díky svým výkonům se Jaroslav Jurka stal nejlepším českým šermířem 20. století. Jedenačtyřicet let po jeho vystoupení v Moskvě se na olympijském planši v kordu představil i jeho vnuk. Nominaci si Jakub Jurka vybojoval na kvalifikaci v Madridu, kterou vyhrál.

„Vidět dědu, který byl tak úspěšný, je pro mě jednak motivace, jednak trochu svazující,“ přiznává Jurka. „Ale i kvůli tomu jsem do kvalifikace šel s tím, že musím vyhrát,“ svěřil se tehdy.

Nesmíte se bát jít do akce. Je to, jako by se boxer v rohu ringu bál úderu.

Nebyla to jeho jediná motivace. Ta prvotní se dostavila před minulou olympiádou v Riu, kam se z České republiky probojoval Jiří Beran. Nadějný kadet Jurka jeho cestu sledoval v televizi, a umanul si: „Tohle chci taky.“

Jakub Jurka
13. 06. 1999, Olomouc
Šerm

Dokázal se prošermovat na první místo juniorského žebříčku, a ač v Olomouci stále ještě studuje na vysoké škole, prosadil se i mezi dospělými. Potvrdil to na drsné madridské kvalifikaci, ze které se do Tokia probil jen vítěz.

Díky tomu došlo na třetí start rodiny Jurků na olympiádě, ale také o účast třetí generace tohoto šermířského rodu na největší sportovní akci světa. S Jakubem Jurkou letěl jako trenér jeho otec Tomáš Jurka, jemuž během aktivní kariéry olympiáda unikala.

„Lépe to ani dopadnout nemohlo, je to sen. Jsem nesmírně rád, že i táta bude na olympiádě,“ vydechl mladý kordista blaženě, když svůj postup v Madridu stvrdil. Okamžitě poté zavolal domů dědečkovi. Oba se štěstím rozbrečeli.

Když šermuje Alain Delon

Narodit se v Itálii nebo ve Francii, kde je šerm výnosným povoláním dodnes, mohl by se Jurka těšit na zabezpečený život a prestiž i po kariéře. Jako příslušník české špičky si ale také nevede zle. Díky svému sportu se mohl mimo jiné i pokochat uměním herecké legendy Alaina Delona, který před pár lety dorazil na galavečer Mezinárodní šermířské federace do Paříže. Jurka byl tehdy jako juniorská světová jednička mezi pozvanými.

Tehdy si užil skutečného lesku, o jakém se možná i jeho předkům za první republiky mohlo jen zdát. Dvě hodiny šermířům soukromě zpíval Robbie Williams, a Delon jim zašermoval tak, jak kdysi předváděl ve filmu Černý tulipán.

„Prý tehdy nemohl při natáčení využít všechno, co se při výuce šermu naučil. Ve filmu dělal jediný kryt, a ještě ne technicky dobře, jenom nahoru a dolů. Máchá u toho rukou, akce plno, ale ve skutečnosti je to pořád dokola sixta, oktáva, sixta, oktáva,“ usmíval se potutelně Jurka.

Mohlo by to od mladíka z Olomouce znít troufale, že si dovolí kriticky komentovat počínání herecké hvězdy, ale Jurka zjevně ví, o čem mluví. Je mistrem Evropy do 20 a 23 let, v tomto věku exceloval i ve Světovém poháru. S kvalifikací na olympiádu původně kalkuloval až pro rok 2024, dokázal však předstihnout vývoj, nahrálo mu odložení Tokia o rok.

Jak šermíři zdůrazňují, jejich sport je sice kombinací atletiky, ladnosti, přesnosti a taktiky, nade vším ale ční psychická připravenost. Kdo není silný v hlavě, nebude úspěšný ani na planši. Prý až 80 procent výkonu je v šermu otázkou psychiky.

Jurka, kterého nerozhodí ani cesty po ucpané dálnici D1 mezi Olomoucí a Prahou na trénink a zpět, už svoji odolnost prokázal – hlavně v Madridu.

„Nesmíte se bát jít do akce. Je to, jako by se boxer v rohu ringu bál úderu. Zároveň musíte být maximálně soustředění a v krátké chvíli prodat všechno, co jste natrénovali,“ vyzdvihuje. Jinak to s kordem ani nejde, protože právě duely kordistů jsou jediné v šermu, v nichž se počítají zásahy bodnutím do celé plochy těla. Jinak řečeno: kdo dřív bodne, vyhraje.

Pomáhají mu i dechová a relaxační cvičení, naučená od dědečka. Předloni se vyrovnal s vážným zraněním zad, když potíže s vyhřezlou ploténkou dokázal vyřešit bez operace cvičením s fyzioterapeutem. Nahrála mu i koronavirová pauza, během které mu vrstevníci neutekli.

Jednou prý Jurka bude správcem počítačových sítí, na olomoucké univerzitě studuje obor informační technologie. Zatím však pokračuje v rodinné tradici. Dokonce si i po vzoru svých prarodičů, kteří se seznámili na šermu, našel děvče tak trochu od řemesla; jeho přítelkyně se věnuje modernímu pětiboji, kde je šerm jednou z disciplín.

Tokijská mise Jakuba Jurky skončila smolně v 1. kole, kdy z olympijského turnaje kordistů vypadl se světovou desítkou domácím Kazujasu Minobem. Jurka prohrál nejtěsněji 14:15, poté co v průběhu duelu dokázal smazat čtyřbodové manko. Už teď se ale upíná k novému cíli - olympijským hrám v Paříži 2024.

líbil se ti článek?