Gesto fair play? Udělal bych ho znovu, patří to k mému životnímu stylu, říká Beran

Fosfa
Fosfa
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Přes poctivou snahu bude šermíř Jiří Beran sledovat letošní olympiádu jenom doma jako divák. Je pravděpodobné, že sportovní svátek bude vnímat jinak než dřív, a to díky svému startu před pěti lety v Riu. Kordista z oddílu SC Praha přiznává, tato zkušenost dodala jeho sportování i životu celkově nový rozměr.

„Pokoušel jsem se na olympiádu dostat třikrát, vyšlo to až do Ria a dalo mi to doopravdy hodně. Zaprvé to má velký ohlas v šermu, protože je velice těžké se kvalifikovat, a kdo to dokáže, o tom se ví. Druhá věc je, že to člověku dodá nadhled, zážitky a kontakty, které pak i přetrvají. To bylo pro mě v Riu to nejkrásnější; vidět, jak naši reprezentanti drží pohromadě.

Oproti některým jiným státům, které jsem měl možnost poznat, byla u nás neskutečná soudržnost. Těžko říct, jak intenzivně na to budu vzpomínat během této olympiády, ale kdo to zažil, ten to v sobě má dlouho. Rio byl pro mě nezapomenutelný zážitek,“ ohlíží se s odstupem času devětatřicetiletý Beran.

Šerm je mým životním stylem, je pro mě přirozené ho propagovat a šířit ho dál.

Uvědomuje si, že Tokio bude v mnoha ohledech jiné než předchozí olympiády, proběhne bez diváků a v izolaci mezi účastníky, to ale vážnost akce jako takové v jeho očích nesnižuje. „Každému sportovci bych přál, aby to měl možnost zažít,“ říká Beran.

Sám si pohrával s myšlenkou, že letošní rok bude posledním v jeho kariéře, možná jí chtěl dát tečku přímo v Tokiu, to se ale změnilo. Po celosvětově složitém období pandemie se Beran cítí psychicky svěží a nachystaný dál šermovat. „Nejméně ještě jednu sezonu dám. Dál se už budu rozhodovat z roku na rok. Teď by ale byla škoda končit, když je zájem, zdraví a kondice. I kdyby se mi nedařilo, můžu být dobrým sparingpartnerem mladším,“ vyhlíží do nejbližší budoucnosti.

Šermuje v oddíle SC Praha z pražských Letňan, který před třiceti lety spoluzakládal jeho otec, známý i jako reprezentační trenér. „Tehdy jsme já a sestra byli prvními členy. Dnes je členů zhruba 280, a můžeme říct, že jsme největší v republice,“ líčí Beran.

Všichni šermíři v SC Praha se věnují kordu, tedy disciplíně, kterou na planši prezentuje právě tento zkušený olympionik. Paralelně ještě funguje malá skupinka šavlistů.

Svoji sportovní lásku už Beran předává i dál.

„Objíždíme i dětské domovy, kde představujeme šerm dětem, které nemají možnost věnovat se mu závodně. Šerm je mým životním stylem, je pro mě přirozené ho propagovat a šířit ho dál. Je to krásný sport. Kdo ho zkusí, většinou ho neopustí,“ říká hrdě.

Sám pro popularitu šermu udělal mnohé právě v Riu, kam tento sport dostal po dlouhé pauze. O pět let později má hned dva následovníky, a to kordistu Jakuba Jurku a fleretistu Alexandera Choupenitche.

Oběma bude Beran dával fandit slušné šance na úspěch. Choupenitch má stejně jako on na kontě bronz z mistrovství Evropy a Jurka představuje nastupující generaci. „Oba mají na medaili!“ tipoval Beran před olympiádou. Jurka sice smolně vypadl v 1. kole, ale zkušenější Choupenitch pro Česko vybojoval bronz ze šermu po 113 letech!

Slavíme bronz Alexandra Choupenitche!

Na Olympijském festivalu v Praze s námi fandil Jiří Beran🤺 a Alexander Choupenitch mu udělal OBROVSKOU RADOST!🤩 Gratulujeme a děkujeme, Alexi!🥉 #olympijskyfestival Český olympijský tým

Zveřejnil(a) Olympijský festival dne Pondělí 26. července 2021

V Brazílii v roce 2016 v kordu obsadil Beran 33. místo, víc než umístěním se však zapsal bezprostředním gestem fair play. V duelu s domácím Athosem Schwantesem opravil za stavu 3:5 krátce před koncem prodloužení rozhodčí, že nezasáhl soupeře, ale sám sebe. Utkání nakonec prohrál a vypadl. Jeho čin vyvolalo velkou pozornost a obdiv, převzal za něj hlavní cenu Českého klubu fair play a cenu světové šermířské federace FIE.

Až nyní Beran připouští, že velký ohlas, který jeho gesto vzbudilo, v něm zprvu vyvolal rozčarování. Nebylo mu příjemné, že se tolik řeší. „Tohle by přece člověk měl udělat automaticky. Já jsem tak byl vychován v rodině a navíc šerm je sportem gentlemanů. Myslel jsem, že se to přejde jako samozřejmost,“ vysvětluje nyní. Časem svůj pohled přehodnotil. „Teď vidím, že je dobře, že se to vyzvedlo. Je dobré občas některým lidem předkládat, že by se takto rytířsky měli chovat,“ uvažuje.

Udělených ocenění si považuje. „Beru je tak, že je mám za svůj životní postoj. Moje kariéra trvá už třicet let a nenašel by se moment, že bych se zachoval nefér,“ vyzdvihuje Beran, zaměstnanec vysokoškolského sportovního centra Victoria, jehož zřizovatelem je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Dá se o něm říct, že šerm naplňuje celý jeho život. Provozuje specializovaný obchod 5M, v němž všechny modely oblečení prošly jeho rukama, trénuje ve svém oddíle a v neposlední řadě je svědomitým ambasadorem svého sportu, když lásku k šermu předává mladší generaci.

A nejen jí. Občas pro firmy nebo skupiny chystá ukázky šermu na jejich akce. Při teambuildingu jde podle jeho názoru o vyloženě prospěšnou aktivitu. „Při šermu se totiž ukáže i charakter člověka,“ usmívá se Beran.

líbil se ti článek?