Šéf fotbalových trenérů Plachý: Zákaz sportu nedává logiku

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bojuje za restart amatérského sportu. Antonín Plachý je vedoucí úseku trenérů na Fotbalové asociaci České republiky. Svůj silný hlas nyní využívá k tomu, aby přemluvil zodpovědné osoby, a znovu se tak v Česku otevřela sportoviště pro mládež a amatérské sportovce.

Nejen Plachý není spokojený s některými nařízeními ve spojitosti s koronavirem, kvůli kterým sport trpí. „Nejvíc mi tam chyběla logika věcí, které lezou ven, protože tu logiku nedávaly. Říkal jsem si, jak je možné, že to v některých zemích jde, a v některých ne. Co za tím je? Přeci ty vlády Belgie, Holandska nebo Dánska nejsou blbé. Proč to oni dovolí a my to nedovolíme?,“ ptá se v podcastu Přes příkop.

Sám tedy hledal odpověď, co s tím udělat. „Odpověděl jsem si na to tak, že je potřeba začít křičet a používat logické argumenty. Začali jsme stahovat výzkumy, informace ze zahraničí, jak to tam funguje a tak dále,“ popisuje práci svého týmu.

"Je důležité, že jsou lidé, kteří jsou ochotni starat se o děti jiných rodičů. To je nezaplatitelné."

Sportovní prostředí to nemá jednoduché, při snaze o pokrok stále naráží. V porovnání se všemi obyvateli republiky jsou stále v menšině. „Kdybychom to vzali jen z hlediska čísel, tak jsme menšina. Na druhou stranu se můžeme srovnat s menšinou zahrádkářů, hudebníků nebo novinářů, kterých bude asi ještě méně. Nemyslím si, že dva miliony je málo, a to mluvím jen o organizovaných sportovcích,“ říká Plachý.

Nakonec poděkoval lidem, kteří v nelehké době pro sport dělají maximum. „Poděkoval bych spoustě trenérů, kteří vydrželi tu dobu vloni i letos. I funkcionářům, kteří nezavřeli hřiště, aby to měli jednodušší, ale nechali je otevřené a řešili to tak, aby ty děti trénovat mohly, byť v nějakých skupinkách nebo jednotlivcích. Je důležité, že jsou lidé, kteří jsou ochotni starat se o děti jiných rodičů. To je nezaplatitelné,“ dodává.

líbil se ti článek?