Objevte s námi svět sportovní diplomacie

Sportovní diplomacie
Sportovní diplomacie
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Co mají společného sport a diplomacie? Co si může ze sportu odnést diplomat pro své povolání? Jak sport může pomáhat společnosti? Také o tom se bavili hosté první části šestidílného seriálu webinářů SPORTSDIP pro širokou i odbornou veřejnost, který připravil Český olympijský výbor ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu. „Diplomacie je týmová práce. A tu se naučíte ve sportu,“ řekla slovenská střelkyně Danka Barteková, viceprezidentka Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru.

První z šesti panelových diskusí, kde mají účastníci možnost debatovat o aktuálních tématech týkajících se sportu a mezinárodních vztahů s předními sportovci a funkcionáři, se věnovala tématu sportu jako nástroje veřejné diplomacie. Záznam najdete na YouTube i na Facebooku.

Diskusi moderovala Jana Janotová, manažerka zahraničního oddělení ČOV působící v EU kanceláři Evropských olympijských výborů v Bruselu.

Diplomacie je umění naslouchat. A je třeba naslouchat důležitému hlasu sportovců

Jednotlivými nástroji, které ve své sportovní diplomacii používá Český olympijský výbor, se zabýval jeho místopředseda Roman Kumpošt. Sportovní diplomacie je jednou z prioritních oblastí, které se ČOV věnuje – ať už jde o projekty Českých domů při olympijských hrách, vzdělávací projekt Sportovní diplomacie nebo o podporu zastoupení Čechů v mezinárodních sportovních institucích. „Diplomacie je umění naslouchat. A je třeba naslouchat důležitému hlasu sportovců,“ řekl.

jméno příjmení
Roman Kumpošt
narozen
12. 12. 1962,
pozice / funkce
Místopředseda ČOV (zahraniční vztahy)
sociální sítě
popis / podrobnosti

V 80. a 90. letech reprezentoval v severské kombinaci. Od roku 1987 je funkcionářem Svazu lyžařů ČR, v letech 2002–2004 byl jeho prezidentem. Od roku 1989 působí ve vedení Mezinárodní lyžařské federace a od roku 2010 je členem jejího předsednictva.


Podílí se na pořádání vrcholných sportovních akcí. V letech 2004–2007 vedl organizační tým mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, byl prezidentem organizačního výboru Evropského olympijského festivalu mládeže v Liberci v roce 2011 a juniorského mistrovství světa v klasickém lyžování o dva roky později. Od roku 2011 působí ve Výkonném výboru ČOV.


V současnosti je také členem komunikační komise Mezinárodního olympijského výboru a působí ve správní radě EOC EU Office. Roku 1986 zakončil studia na Strojní fakultě Technické univerzity v Liberci a následně zde působil jako odborný asistent. Je ředitelem inženýrské společnosti STEINEL Technik a vlastníkem společností Terzet a SMS Design.

Sportovce v této diskusi zastupovala olympijská medailistka ve střelbě Danka Barteková, které je velmi aktivní v činnosti MOV. Vystudovala mezinárodní vztahy a téma diplomacie ve sportu je jí blízké. Právě ona mluvila o tom, co ze sportu – vedle týmové hry – lze využít v diplomacii. „Musíte používat taktiku. Vědět, co říkat a neříkat. Co a jak a také kdy říct, aby vám každý rozuměl. Musíte mít disciplínu a touhu něčeho dosáhnout. Zároveň chcete šířit hodnoty sportu, fair play. A lidé vám to věří.“

Pohled na sportovní diplomacii se strany vládní instituce doplnil Ryan Murphy z Ministerstva zahraničních věcí USA. Zabýval se tím, jak stát může využít oblasti sportu, když zprostředkuje dialog mezi neziskovou sportovní komunitou – olympijským a paralympijským výborem a sportovními federacemi.

Sport má moc měnit svět a sjednocovat ho jako máloco jiného.

Panelisté se shodli na tom, že sport je „univerzálním jazykem“ pro lidi a má sílu měnit vnímání jednotlivých komunit i národů. Což potvrzuje výrok Nelsona Mandely: „Sport má moc měnit svět a sjednocovat ho jako máloco jiného.“

 Program série SPORTSDIP

Březen: Sport jako nástroj veřejné diplomacie (záznam najdete na YouTube i na Facebooku)

Duben: Právo jako nástroj sportovní diplomacie

Květen: Velké sportovní události – pořadatelství, politika a kontroverze

Září: Sport jako nástroj pro rozvoj

Říjen: Ženy a sport – zdolávání překážek

Listopad: Důležitost českého zastoupení v mezinárodních sportovních organizacích

Pokud máte zájem se dalších webinářů zúčastnit přímo, adresujte žádost o zaslání pozvánky ředitelce zahraničního úseku ČOV Veronice Zemanové na e-mail zemanova@olympic.cz.

líbil se ti článek?