Otočka ministra zdravotnictví šokuje sportovní prostředí, které žádá dodržení slibu

Děti a pohyb
Děti a pohyb
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

České sportovní prostředí se bouří. Dlouho slibované alespoň mírné rozvolnění sportu po zlepšení situace při krizi pandemie nemoci COVID-19 vystřídal po jediném dni naprostý zmar. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger totiž ještě v pátek odpoledne mládeži a amatérům slíbil možnost sportovat venku v počtu dvaceti lidí, hned druhý den však z ničeho nic úplně otočil a navrhuje vládě, aby povolila sportovat pod otevřeným nebem maximálně dvěma lidem.

Zástupci oddílů a klubů po celé republice v sobotu připravovali svá sportoviště na to, aby je v pondělí mohli začít využívat zájemci. „Už rok všichni amatérští sportovci, ale hlavně mládež a děti, se snaží chápat stávající situaci. A nyní, když konečně dostali dlouho očekávaný příslib, tak je najednou po jediném dni všechno jinak,“ stěžuje si předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Už rok řešíme důsledky a nikdo neřeší prevenci. Roční výpadek sportu se může fatálně podepsat na zdraví celé společnosti. To musí skončit.

„Celý rok intenzivně upozorňujeme, že prevence je efektivnější, než řešení následků. O tom jsme stoprocentně přesvědčeni. Už rok řešíme důsledky a nikdo neřeší prevenci. Roční výpadek sportu se může fatálně podepsat na zdraví celé společnosti. To musí skončit. Ve spolupráci s celým sportovním prostředím na tom budeme intenzivně pracovat a uděláme maximum proto, aby v pondělí vláda České republiky neschválila nový návrh a dodržela slib, který ministr zdravotnictví dal sportovcům v pátek,“ uvedl Kejval. „V případě, že vláda nový návrh schválí, sportování se vymkne kontrole a my za to odmítáme nést jakoukoliv odpovědnost,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Arenberger se na sociálních sítích stal okamžitě terčem posměchu. „Naše lobby opět zafungovala. Po hraní bez brankářů vzal ministr návrh zpět a umožnil hru pouze brankářům,“ upozornil s nadsázkou na Facebooku profil Fanklub defenzivního fotbalu na skutečnost, že ještě v pátek si sám ministr Arenberger dělal legraci z toho, že fotbalisté při počtu 20 lidí na hřišti budou muset nechat brankáře doma. „Jsme lepší než rádcové v Pyšné princezně,“ poznamenali autoři příspěvku.

 

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se chystá porušit slib národu

Ve stejném duchu se k otočce ministra zdravotnictví postavila také iniciativa Restart amatérského sportu, pod níž je podepsáno šest zástupů velkých sportovních svazů.  „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil,“ stojí v titulku jejího prohlášení v parafrázi na slavnou hlášku filmového krále Stanislava Neumanna právě z Pyšné princezny. „Sportovní svazy a kluby se v současné době ocitly v naprostém chaosu,“ píše se v prohlášení iniciativy. „Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se chystá porušit slib národu,“ upozorňuje iniciativa změnu názoru. „Vláda v pondělí rozhodne, zda je možné věřit slovu člena vlády,“ konstatuje iniciativa.

líbil se ti článek?