Diváci, těšte se! Fanoušci na obrazovkách uvidí nejdokonalejší olympijské hry

Tokio 2020
Tokio 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Už vám nic neunikne. Televizní společnosti, Mezinárodní olympijský výbor i Český olympijský výbor chystají pro fanoušky dokonalý servis. Díky nejmodernějším technologiím budete mít pocit, jako byste byli přímo v Tokiu na olympijských hrách.

Před 85 lety se olympijské hry poprvé vysílaly v televizi. V Berlíně byl tehdy zřízen speciální uzavřený televizní okruh a diváci tak mohli výkony závodníků sledovat na obrazovkách umístěných na sportovištích a v útrobách stadionů.

Od roku 1956 mohli největší sportovní akci planety živě sledovat i diváci v Československu doma přímo na svých televizorech. Zimní olympiáda z italské Cortiny d’Ampezzo se stala nejsledovanějším pořadem roku. Československá televize tehdy za přenosy nezaplatila ani korunu, protože se domluvila s ředitelem italské televize RAI na pokusném vysílání.

Kameraman na hrách v Berlíně 1936

Složitější situaci zažily evropské televizní stanice s vysíláním her v Tokiu 1964. Olympiáda se poprvé uskutečnila v Asii a nebylo možné přes družici živě vysílat hry z druhé strany planety na starý kontinent. Záběry ze závodů se tak letecky transportovaly do Evropy a například diváci v Československu viděli úžasné výkony gymnastky Věry Čáslavské až se čtyřiadvacetihodinovým zpožděním.

Olympiádu si pustíte všude

Dnes už si podobnou situaci současná generace sportovních fanoušků neumí ani představit. Záběry ze všech stadionů vidíte skoro v reálném čase a to nejen na televizních obrazovkách, ale i počítačových monitorech nebo dokonce na displeji mobilního telefonu.

O maximální servis pro diváky se stará i Česká televize, která vysílá olympijské hry od zmíněného roku 1956 a vysílací práva má zajištěné až do her v Paříži 2024. „Budeme opět vysílat na programu ČT sport, který se jako vždy po dobu olympijských soutěží promění ve specializovaný nepřetržitý olympijský kanál. Dosáhli jsme i na další navýšení povolených přenosových hodin a diváci uvidí vše podstatné. Mohu slíbit, že se opět budeme soustředit na vystoupení českých sportovců,“ říká výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Česká televize nabídne kromě televizního vysílání na ČT sport divákům také operativní vysílání soutěží s českou účastí na webu ČT sport.

Vtáhneme vás do zákulisí

O stále lepší komfort pro fanoušky se stará i Mezinárodní olympijský výbor. Přes svůj Olympic Broadcasting Services (OBS) od roku 2016 spustil internetový kanál Olympic Channel, na němž vysílá 365 dní v roce 24 hodin denně.

„Chceme nejmodernější technologie využít k tomu, abychom vyprávěli příběhy těch nejlepších sportovců světa."

Cílem kanálu je propagovat hodnoty olympijského hnutí a výchovy ke sportu. Výbor si slibuje od vysílání i zvýšení povědomí o olympiádě i mimo olympijské období, přilákání mladšího publika, ale i získání větší pozornosti pro mediálně opomíjené sporty.

Pro letošní olympijské hry chystá OBS další novinky, kterými chce fanouškům po celém světě ještě více přiblížit sportovce a zákulisí samotných her. „Chceme nejmodernější technologie využít k tomu, abychom vyprávěli příběhy těch nejlepších sportovců světa,“ prozrazuje šéf OBS Yiannis Exarchos.

Velkým bonusem bude i služba japonské veřejnoprávní televizi NHK, která bude produkovat vysílání her komplexní ve formátu 8K. Tyto dokonalé záběry dosahují hranic lidského oka. Olympijské hry tak budou na obrazovkách zobrazeny v největší kvalitě.

Vlastní olympijskou televizi spustí letos ke hrám v Tokiu i Český olympijský výbor. Czech Team TV vtáhne diváky do zákulisí a ještě více přiblíží české sportovce fanouškům.

CZECHWATCH | Rio 2016
(1:57)

„Sportovní přenosy z olympijských her Tokio 2020 budou vysílat generální mediální partneři Česká televize a Český rozhlas Radiožurnál, naším cílem je obsah doplňovat a dál propojovat. Tvoříme tak primárně pro internet, zapojujeme osobnosti nejen ze sportu a pomocí nových formátů chceme vtáhnout fanoušky doprostřed dění,“ láká diváky na nový kanál Tomáš Houska, šéf digitální komunikace Českého olympijského výboru.

Nejen diváci se mají na co těšit. Dočkají se i posluchači. Český rozhlas totiž 21. května spouští stanici Radiožurnál Sport. Vysílání bude zahájeno přesně se startem letošního mistrovství světa v hokeji. Reportéři na nové stanici  posluchačům zprostředkují i reportáže a zápasy z olympijských her v Tokiu. Už nyní ve spolupráci s Českým olympijským výborem připravují Olympijský podcast, kde se objevují zástupci různých sportů.

líbil se ti článek?