Krasobruslař Verner: Cesta nahoru je snadná. Udržet se tam lehké není

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jak důležitá je ve sportu mentalita. Na toto téma vyprávěl v podcastu Přes příkop bývalý krasobruslař Tomáš Verner, který své zkušenosti předává dalším sportovcům.

Ve své sbírce má mnoho medailí. Mohlo jich být klidně daleko víc. Tomáš Verner však bojoval s neviditelným nepřítelem. „V době, když jsem sportoval, tak na mentální trénink měl málokdo svou cestu. Najít si ideální mentální přípravu bylo těžké. Ta hlava v krasobruslení rozhoduje hodně,“ říká mistr Evropy z roku 2008.

Co ho často sráželo dolů? „Jsme sport, který jede ve dvou dnech. Závod začíná krátkým programem, a pokud míříte na zlatou medaili, kam jsem mířil, tak chybou v prvním elementu můžete rozhodnout, že to ta zlatá medaile nebude,“ popisuje Verner.

„Pocit zodpovědnosti přebil radost ze závodění“ – krasobruslař Tomáš Verner získal titul mistra Evropy, ale na...

Zveřejnil(a) Přes Příkop dne Čtvrtek 1. dubna 2021

 „S tímhle tlakem jsem se posléze nebyl schopen vyrovnat. Cesta nahoru byla relativně snadná, ale zůstat nahoře už snadné nebylo, protože jsem už kalkuloval s tím, co si mohu dovolit za chyby, a jak silní jsou moji soupeři,“ upozorňuje trojnásobný olympionik.

Důležité, a nejen ve sportu, je nahlížení na dělání chyb. Těmi se přece člověk učí. „Perzekuovat každého za každou jednu chybu není tou správnou cestou. I v počítání v matematice je několik způsobů, jak dojít ke správnému výsledku a nemělo by se říkat, který je ten správný a který špatný. Pokud někdo dokáže kreativně vyřešit problém, tak je třeba mu dát k tomu prostor.“

 
líbil se ti článek?