Tokijská zpravodajka Naomi Adachi: Všichni se tady na hry těší!

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už se nemohou dočkat. Obyvatelé Tokia i celé Japonsko nadšeně očekává zahájení letošních letních olympijských her. Moderátorka Naomi Adachi je nyní v hlavním městě Japonska a fanouškům v Česku přes živý vstup popsala, jaká atmosféra panuje v zemi vycházejícího slunce.

Olympijské hry jsou už cítit po celém Tokiu. „Všude jsou vlaječky se symboly her, obrázky maskotů a v televizi jsou často zprávy o blížící se olympiádě,“ popisuje Naomi, jak Japonsko žije olympiádou.

„Pro Japonce neexistuje možnost, že by olympiáda nebyla. Berou to jako otázku cti, že se hry budou konat. Pořád se omlouvají, že se olympijské hry neuskutečnily v původním termínu,“ zdůrazňuje oblíbená česko-japonská influencerka a moderátorka.

Japoncům je líto, že se kvůli celosvětové pandemii nemohly olympijské hry uskutečnit už v původním termínu. O to víc se ale těší na ty letošní. „Všichni se na hry těší a jsou zvědaví na sportovní výkony. Nikdo tady nepochybuje, že se letos hry uskuteční. Potkala jsem akorát jednoho člověka, který mi řekl, že neví, co si o pořádání olympiády má myslet,“ tvrdí zpravodajka Naomi.

A jak to vůbec nyní v Tokiu vypadá? „Dnes bylo 22 stupňů ve stínu a už bylo pěkné vedro. Lidé chodí na ulici v rouškách, přestože to není povinné. V Tokiu, kde žije přes 37 milionů obyvatel, bylo nyní 200 nakažených lidí covidem,“ hlásí Naomi.

Japonce šokovala tím, když jim řekla, že v Česku je kvůli pandemii tvrdý lockdown. „Nedovedou si představit, že by se u nich zavřeli restaurace či kadeřník. U nich je lockdown v tom smyslu, že se tu zavírají obchody a restaurace v 9 hodin večer.“

V zemi mají covid pod kontrolou. I proto nakonec japonská vláda nechtěla riskovat a na hry se tak nebudou moci podívat fanoušci ze zahraničí. „Je to nejbezpečnější varianta, jak hry uspořádat. Určitě vytvoří na stadionech dobrou atmosféru a budou fandit nejen svým sportovcům, ale třeba i Čechům,“ vzkazuje spojka Českého olympijského týmu z Tokia. „Třeba Krpálka znají. Strejda mi říkal, že jsme hodně dobří v judu.“

Za těch několik týdnů, co je Naomi v Japonsku zažila i třikrát zemětřesení. „Bydlím ve 13. patře. Když se země třese, tak se to tady pěkně houpe. Bylo to vždy lehké zemětřesení. Je to asi, jako když plujete na lodi, a jsou menší vlnky. Nepříjemné je to akorát, když to trvá dlouho,“ popisuje Naomi častý jev v Japonsku. Ale ani tohle obyvatele Tokia nerozhází a už vyhlížejí blížící se olympiádu.

líbil se ti článek?