Zrodily se hvězdy! Kdo ze sportovců ohromil před sedmi lety v Soči?

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

To byly hry! V Ruském Soči se v únoru 2014 konala velkolepá zimní olympiáda a rekordní medailových žní se v přímořském letovisku dočkali i čeští fanoušci.

Vzpomínáte si, kdo stál za medailovým úspěchem českého olympijského týmu? Tady jsou všechny hvězdy!

Eva Samková

Bylo jí teprve teprve dvacet let a stala se královnou snowboardcrossu. V trénincích se nejdříve trápila, ale jak se začalo závodit, už jen dominovala, ať už v kvalifikaci nebo všech vyřazovacích jízdách včetně finále. O čtyři roky později v Pchjongčchangu se ve finále prokousala z poslední příčky až k bronzu.

Experience the POV race of Eva Samková from Sochi 2014! 🥇
(1:55)

Martina Sáblíková

Po hrách ve Vancouveru 2010, ze kterých přivezla dvě zlata a bronz, se od fenomenální rychlobruslařky očekávaly medaile i ze Soči. A taky že na ně došlo. Martina nejdříve stříbrem z trojky zkompletovala olympijskou sbírku, a poté obhájila zlato na pětikilometrové trati. Nezklamala ani o čtyři roky později. I přes problémy s bolavými zády si z Pchjongčchangu odvezla stříbro z pětky.

Gabriela Koukalová

Ještě pod dívčím jménem Soukalová se na hrách v Rusku vyšvihla mezi biatlonové hvězdy. Ve stíhačce i ve vytrvalostním závodě doběhla čtvrtá, když ji o stupně vítězů v obou případech připravila chyba na poslední střelecké položce. První velké individuální medaile se dočkala v závodě s hromadným startem, v němž nestačila pouze na suverénní Bělorusku Domračevovou. Další stříbro získala coby členka smíšené štafety. Po diskvalifikaci ruských závodnic má navíc dodatečně obdržet bronz z ženské štafety.

Biatlonová reprezentace

Z fotbalového a hokejového národa se stal po Soči národ biatlonistů. Čeští reprezentanti sbírali jednu medaili za druhou. Z individuálních závodů přivezla stříbro Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec, který přidal ještě bronz. 3. místo vybojoval i Jaroslav Soukup. Smíšená štafeta urvala stříbro díky Koukalové, Vítkové, Moravcovi a Soukupovi. A jak už bylo zmíněno, po diskvalifikaci ruských závodnic má bronz obdržet ještě ženská štafeta, která byla ve složení Koukalová, Vítková, Landová a Puskarčíková. To bylo medailí!

TOP: 5 nejúspěšnějších českých biatlonistů
(5:13)

Ondřej Bank

Byl tak blízko! Dva roky českého sjezdaře trápilo zdraví, ale on se nevzdal a v Soči předvedl parádní výkon. V super-G dojel devátý. V superkombinaci sedmý. A po prvním kole obřího slalomu byl dokonce druhý. Nakonec v závodě, kde porazil mnoho favoritů, skončil na senzačním pátém místě. „Jsem absolutně šťastný i absolutně nešťastný,“ usmíval se hrdina Bank.

Ester Ledecká

Mezi snowboardovou elitu se dcera známého hudebníka a bývalé krasobruslařky prosadila v roce 2013, kdy ke dvěma titulům juniorské mistryně světa přidala i medailová umístění ve Světovém poháru. V Soči byla Ester blízko medailím. V paralelním slalomu byla šestá, v paralelním obřím slalomu sedmá. Její čas přišel o čtyři roky později, když v Koreji závodila nejen na prkně, ale i na lyžích. Svět šokovala výhrou v Super-G a následně i v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

líbil se ti článek?