Bez pokřiku diváků, s rozestupy a testováním. Příručka popisuje pravidla pro olympijské hry v Tokiu

Tokio 2020
Tokio 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Už čtrnáct dní před odletem začne pro každého účastníka cesta na olympijské hry v Tokiu. „Do jedné mobilní aplikace bude třeba zadávat údaje o zdravotním stavu, druhá bude sloužit pro trasování,“ popsal Martin Doktor, šéf české výpravy. I to bude patřit k pravidlům, jimiž se budou v Tokiu řídit sportovci, členové doprovodu, novináři i další účastníci her. „Dostali jsme zatím první verzi příručky, další bude v dubnu a poslední před hrami. Spousta otázek ještě zůstává, ale rámec opatření už je jasný,“ dodal Doktor.

Organizátoři olympijských her v Tokiu se letos v létě ve snaze bránit šíření nemoci COVID-19 budou opírat o minimalizaci fyzického kontaktu a dodržování odstupů, testování, trasování, izolaci nemocných, nošení roušek, pečlivou hygienu nebo pohyb účastníků her pouze na předem vymezených místech.

„Očkování nebude pro cestu na hry povinné, ale Mezinárodní olympijský výbor bude apelovat na to, aby se očkoval co největší počet účastníků, jakmile budou vakcíny k dispozici i širší veřejnosti. Pomůže to uspořádat bezpečné hry a je to i naše zodpovědnost směrem k Japoncům. Každopádně pravidla nastavená organizátory budou platit stejně pro všechny bez ohledu na očkování,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen MOV.

"Olympijské hry tentokrát budou jiné a teď už máme bližší představu, jak se uskuteční."

Účastníci her si nebudou moci jen tak vyrazit do města. S největší pravděpodobností budou putovat pouze z ubytování na sportoviště a další předem jasně daná místa související s jejich rolí na hrách.

„Výlety po památkách nebo za jídlem nepřipadají nyní v úvahu. Olympijské hry tentokrát budou jiné a teď už máme bližší představu, jak se uskuteční. Každý z nás musí udělat vše pro dodržování nastavených pravidel, aby hry proběhly bezpečně a sportovci mohli ve zdraví bojovat o splnění svého sportovního snu i v této době. Těšíme se na to, až jejich příběhy a výkony budou zase inspirovat a těšit fanoušky. Na nás je zajistit pro sportovce a výpravu co nejlepší servis i zázemí,“ dodal Jiří Kejval.

Jak fandit? Musí stačit potlesk

Základem opatření uvedených v příručkách pro účastníky s podtitulem „Váš průvodce bezpečnými a úspěšnými hrami“ bude testování. Pro sportovce je načasováno nejpozději 72 hodin před odletem, po příletu do Tokia a pak průběžně nejméně každé čtyři dny – v závislosti na sportu a soutěžním programu – v olympijské vesnici po předchozí rezervaci termínu přes webové rozhraní.

Při vstupu na sportoviště i další místa konání her se bude měřit teplota. Pro sportovce jsou roušky povinné všude s výjimkou tréninků a závodů, jídla, spánku a pobytu venku při odstupu nejméně dvou metrů od ostatních.

Dodržování rozestupů bude dalším zásadním aspektem – snižuje se kvůli němu třeba kapacita míst pro novináře a fotografy na sportovištích. S rozestupy se počítá i v olympijské jídelně, kam by sportovci a členové doprovodu měli ideálně chodit ve stejných skupinách.

Každý tým také bude mít styčného důstojníka, který bude řešit veškeré náležitosti spojené s pravidly proti šíření nemoci COVID-19. „Během dvou týdnů bychom měli dostat podrobnější popis jeho práce. Každopádně bychom si přáli, aby nemusel řešit žádné pozitivní případy,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV. I proto už se chystají čističky vzduchu, řeší se výběr nejvhodnějších nanoroušek nebo dezinfekce.

Olympijská kolekce pro Tokio je tady! Podívejte se.

Důležité budou také další podrobnosti o pobytu v olympijské vesnici. „Čekáme například na informaci, zda bychom mohli dostat výjimku, pokud bychom měli charter na závěrečný odlet. A taky na detaily délky pobytu u sportů, kde je třeba vyloženě trénovat na konkrétním sportovišti, jako například v případě vodního slalomu,“ dodal Doktor.

Publikum by mělo sportovce povzbuzovat pouze potleskem, nikoli fanděním nebo zpěvem. Sportovci zase mají vynechat gratulace, jako jsou podávání rukou, plácnutí si nebo objímání. Ještě se ladí například i podoba medailových ceremoniálů. „Myslím, že žádná z uvedených opatření asi v současné době nikoho nepřekvapí, a sportovci jsou na ně zvyklí už z akcí, které teď probíhají,“ řekl Doktor.

V následujících měsících by měly pokračovat také kvalifikační závody, celkově je rozděleno 61 procent kvót, český tým má zatím 42 míst.

líbil se ti článek?