Seznamte se s talentem, který válí ve dvou sportech

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jmenuje se Mathias Vacek, je mu dvacet a jako junior reprezentuje v těchto dnech české barvy na cyklistickém mistrovství světa. Ještě před dvěma lety přitom bojoval o medaile na Olympiádě mládeže. Ne však na kole, ale na běžkách!

„Cyklisté se přes zimu na běžkách připravují běžně, ale Mathiasův přístup je unikátní v tom, že jim zvládá věnovat na špičkové úrovni. Už to není jen o tom, že se člověk jde v rámci přípravy sklouznout. Musí zvládat techniku i závodní tempo. V tom je jeho velká výjimečnost,“ povídá Tomáš Konečný, bývalý reprezentační kouč cyklistů.

Pro Mathiase Vacka je cyklistika sportem číslo jedna, ale i na běžkách prokazuje svůj mimořádný talent. Vždyť v únoru 2019 na Evropském olympijském festivalu mládeže v Sarajevu, kde startují sportovci do 18 let, dojel na 7,5 kilometrech klasicky čtvrtý! Na festivalu to byl nejlepší český výsledek v běhu na lyžích.

O rok později už znovu reprezentoval české barvy na Olympijských hrách mládeže v Lausanne. Opět na běžkách, kde nejlepším umístěním bylo 11. místo ve sprintu.

„Jsem rád, že jsem ukázal, co ve mně je,“ říkal. „Nedá se pořád jen jezdit na kole. Občas cítím, že potřebuju změnu.“

Mathias pochází ze sportovní rodiny. Na kole jezdil už jeho otec, o dva roky starší bratr Karel je považovaný za jednu z největších nadějí české cyklistiky.

Mathias Vacek
12. 06. 2002, Beroun
Běh na lyžích

Rodina bydlela deset v Rakousku, kde byly ideální podmínky pro běžecké lyžování. Mathias nejprve kombinoval oba sporty naráz, pak se rozhodl upřednostnit cyklistiku. „Teď bydlíme na Šumavě. Na kolo to nebylo v Rakousku úplně ideální, jsou tam dlouhé zimy,“ říká.

V Rakousku chodil do školy, takže se domluví plynulou němčinou. K tomu ovládá i angličtinu a italštinu, neboť do Itálie v létě kvůli cyklistice odjíždí. Vyhrál tam třeba juniorský pohár kadetů.

„Mathias je sportovním unikátem. Na kole je velice inteligentní, dokáže sám vyhodnocovat situace. Umí zaspurtovat, zajet časovku a je silný do kopců. Velký talent, rozený lídr,“ doplňuje trenér Konečný.

Dvacetiletý Vacek rozšířil sbírku úspěchů na velkých akcích. V roce 2020 se stal mistrem Evropy v časovce mezi juniory, letos dojel druhý rovněž na evropském šampionátu v silničním závodě ve třiadvacítce.

A teď přidává další úspěch. Medaili z mistrovství světa. V závodě s hromadným startem v kategorii do 23 let finišoval na 2. místě.

„Za mě je to super výsledek, snažil jsem se být na sto procent koncentrovaný celý závod a držet si pozici. V předposledním kole jsem šel do úniku, nakonec se všechno podařilo a vyplatilo, jsem opravdu šťastný,“ radoval se Matias po stříbrném závodě.

Mistrovství světa v silniční cyklistice probíhá v Austrálii do neděle 29. září. Mezi největší hvězdy české výpravy patří Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Roman Kreuziger a Petr Vakoč. Nejaktuálnější informace najdete ZDE.

líbil se ti článek?